Yksilölliset kuulonsuojaimet – Miksi juuri ne?
Osa 1
Blogikirjoitukseni on jaettu kahteen osaan aiheen laajuuden vuoksi. Kirjoituksen aiheena on yksilölliset kuulonsuojaimet, kansankielellä ”vain minun korviini sopivat korvatulpat”. Ensimmäisessä osassa käsittelen, miten idea suojaimista sai alkunsa sekä miten ja mistä löysin sopivat. Toisessa osassa pääset mukaan tositoimiin, kun jaan käyttökokemukseni ja annan lopulliset suositukseni. Hyppää mukaan ja tutustu matkaani parempaan kuulonsuojaukseen!
Ajatus yksilöllisistä kuulonsuojaimista syntyy
Ajatus yksilöllisistä kuulonsuojaimista syntyi keväällä 2024. Olin käynyt keikalla vaimoni kanssa ja todennut hänelle miten kovalla volyymit olivat. Keikalla minulla ei ollut mitään kuulonsuojaimia ja sen kyllä tunsi jälkikäteen. Korvat soivat jonkun aikaa ja tuntui ahdistavalta. Halusi nopeasti kodin hiljaisuuteen, pois kaikesta melusta ympärillä. Matkalla kotiin kerroin vaimolleni, että ensi keikalle hankin kunnolliset suojaimet.
Suojainten etsintä
Jo saman päivän päätteeksi selasin nettiä ja etsin erilaisia vaihtoehtoja. Päädyin pian eräälle keskustelufoorumille, jossa kysyttiin suosituksia korvatulpista juurikin musiikkikeikoille. Monet hehkuttivat yksilöllisiä kuulonsuojaimia ja vannoivat niiden nimeen. Ennen kuin olin Googleen ehtinyt kirjoittaa ”Yksilölliset kuulonsuojaimet”, oli keskustelufoorumilla joku suositellut Finfonicin suojaimia.
Tunsin firman työni kautta Kuuloliitossa, en läheisesti, mutta jotenkin. Löysin itseni pian heidän sivuiltaan katselemassa eri vaihtoehtoja. Kuvaukset yksilöllisistä suojaimista tuntuivat vakuuttavilta ja houkuttavilta. Katsoin myös muita, ns. perus korvatulppia, mutta ne eivät enää tässä vaiheessa kiinnostaneet.
Tiesin, että kesäkuusta loppuvuoteen, tulisin olemaan noin 10 keikalla. Musiikkiannos korville tulisi siis olemaan erittäin suuri, joten ehkä suojaimiin kannattaisi satsata. Ainoa asia, mitä siinä vaiheessa mietin, oli hinta. Yksilölliset suojaimet maksavat kuitenkin n. 250€. Mitä jos ne eivät olisikaan hyvät? Mitä jos ei ne eivät istu, mitä jos ne vaimentavat ääntä liikaa, olisiko riski liian suuri otettavaksi?
Yhteistyö Finfonicin kanssa
Koska työni kautta tunsin Finfonicin, ajattelin ehdottaa heille yhteistyötä. Minä testaisin heidän suojiaan ja kirjoittaisin kokemuksistani rehellisen arvion. Tilanne olisi win-win meille molemmille. Minä saisin laadukkaat yksilölliset suojaimet arviotani vastaan ja Finfonic puolestaan käyttäjäkokemusta alan ihmiseltä, joka työkseen pyrkii vähentämään melun aiheuttamia ongelmia. Soitin Teemu Hiippalalle Finfoniciin ja esitin ehdotukseni. Teemusta yhteistyö kuulosti heti hyvältä ja sovimme jatkotoimenpiteistä.
Mallinnus – suojainten yksilöllisyyden perusta
Ensimmäiseksi minulta otettaisiin mallinnus korvista. Tätä siis tarkoittaa suojainten ”yksilöllisyys”. Suojaimet sopivat vain minun korviini, koska jokaisen ihmisen korvakäytävät ovat yksilölliset siinä missä sormenjäljetkin.
Ennen mallinnusta sain ohjeet putsata korvat, jotta korvakappaleiden mallinnus onnistuisi mahdollisimman hyvin. Puhdistus kannattaa varsinkin, jos on taipumusta vaikun kerääntymiselle korviin.
Mallinnuspäivänä korvani tutkittiin, todennäköisesti selvitettiin, ovatko korvakäytäväni aukinaiset ja riittävän puhtaat. Näin onnekseni oli, koska olin edellisenä iltana putsannut ja huuhdellut korvani apteekista saatavalla Remo-Vax tuotteella.
Korviini laitettiin pumpulit syvälle korvakäytäviin, jonka jälkeen korviin laitettiin massaa, joka kovettui noin 5-10 minuutissa. Toimenpide ei sattunut lainkaan, mutta massojen ollessa korvissa, äänet katosivat lähes kokonaan. Onnekseni toimenpiteen tekijä oli kokenut ammattilainen, joka osasi tulla eteeni puhumaan, jotta näin hänen huulionsa ja pysyin paremmin kärryillä.
Sain kuulla, että hänen luonaan oli juuri käynyt asiakas, jolla oli äärimmäisen paksut ja suorat korvakäytävät. Edellisellä viikolla käyneellä asiakkaalla käytävät olivat puolestaan erittäin kierot ja kapeat. Kaikille on kuulemma saatu suojaimet kuitenkin tehtyä, riippumatta käytävien paksuudesta ja kieroudesta.
Blogikirjoituksen toisessa osassa vien yksilölliset kuulonsuojaimeni Metallican keikalle ja muihin desibelien täyttämiin tapahtumiin. Miten ne pärjäsivät korviahuumaavassa illassa ja mitä kaikkea opin niiden käytöstä? Kokemukseni ja lopullinen tuomioni odottavat sinua toisessa osassa!
Esa Kalela
asiantuntija
Kuuloliitto