Uutiset

Verkkovideoiden tekstityksen puute estää ajantasaisen tiedonsaannin

Henkilö kirjoittaa vihkoon. Pöydällä on kannettava tietokone.

Kuuloliitto korostaa kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä 20.5., että digitaalisten palvelujen on oltava saavutettavia kaikille käyttäjäryhmille. Verkossa olevat videot tulisi tekstittää mahdollisimman nopeasti niiden julkaisun jälkeen.  

Digitaalisuus on korostunut korona-pandemian aikana ja suurin osa palveluista ja asioinnista on siirtynyt verkon välityksellä toteutettavaksi. Digitaalisiin palveluihin kuuluvat myös erilaiset videot ja tallenteet, joita tarjotaan netti-TV:n ja tilausohjelmapalvelujen välityksellä tai suorana lähetettävänä striiminä.

Kuuloliitto haluaa korostaa kansainvälisenä saavutettavuuspäivänä 20.5. kaikkien oikeutta yhdenvertaiseen tiedonsaantiin ja kansalaisten sanavapautta.

– Yli kahden vuoden ajan voimassa ollut digipalvelulain yksi päätavoite on ollut vahvistaa kaikkien kansalaisten sananvapautta ja rakentaa siltoja saavutettavia digipalveluja edistämällä. Lain tavoitteena on varmistaa kaikkien kansalaisten mahdollisuus saada heille kuuluvaa tietoa, korostaa Kuuloliiton saavutettavuuden asiantuntija Sami Virtanen.

Kuuloliitto on seurannut tarkkaan viime aikoina julkisuudessa käytyä keskustelua ylimääräisestä vaivasta, jota digipalvelujen saavutettavuuden toteuttamisen on koettu aiheuttaneen (esim. HS 23.4.). Yhtenä haastavana asiana julkisuudessa on nostettu verkkovideoiden tekstitys.

– Vaikuttaa siltä, että digipalvelulain velvoitteet ovat tulleet osalle lain soveltamisalaan kuuluvista yllätyksenä ja niihin ei ole osattu varautua, arvioi Kuuloliiton kehittämispäällikkö
Anniina Lavikainen.

Kuuloliitto haluaa saavutettavuuspäivänä muistuttaa, että digipalvelulain perimmäinen tarkoitus on ollut taata verkkomateriaalin saavutettavuus heti julkaisun yhteydessä. Kuuloliiton tiedossa on tapauksia, joissa verkkovideoita on otettu pois verkosta 14 vuorokauden sisällä julkaisusta, jotta verkkovideoita ei tarvitsisi tekstittää. Kuuloliitto on keskustellut ilmiöstä saavutettavuuslakia valvovan viranomaisen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa, ja he ovat korostaneet, ettei tämä ole ollut lain tarkoitus. Jos video tai tallenne otetaan pois verkosta 14 vuorokauden sisällä, voi kyseessä olla syrjintä vammaisuuden perusteella.

Kuuloliitto näkee erittäin positiivisena asiana sen, että tulevien kuntavaalien ehdokkaat pitävät kunnan verkkosivustojen saavutettavuuden kehittämistä keskeisimpänä toimenpiteenä kuulovammaisten yhdenvertaisuuden edistämisessä.

–  Tämä on juuri oikeanlaista asennetta tulevilta kuntapäättäjiltä. He ovat valmiita edistämään kaikkien kuntalaisten, kuten kuulovammaisten, mahdollisuutta saada selvää kunnan verkkosivustojen sisällöistä, korostavat Virtanen ja Lavikainen.

Kansainvälisen saavutettavuuspäivän kunniaksi Kuuloliitto haastaa digipalvelulain soveltamisalaan kuuluvia ja muitakin verkkosisältöjä tuottavia tahoja tekstittämään videosisällöt ja tallenteet. Näin varmistetaan se, että verkkosisältö tavoittaa kaiken potentiaalisen yleisön.

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Anniina Lavikainen
anniina.lavikainen@kuuloliitto.fi
p. 050 3034 841

Saavutettavuuden asiantuntija Sami Virtanen
sami.virtanen@kuuloliitto.fi