Kuuloliiton jäsenyhdistysten järjestämät jäsenillat, kuukausitapaamiset, kerhot, retket, tapahtumat ja muut yhteiset kokoontumiset ovat tilaisuuksia, joissa jäsenet tutustuvat uusiin, samankaltaisessa elämäntilanteessa eläviin tai samanlaisia asioita kokeneisiin ihmisiin ja perheisiin. Yhdessäolo ja ystävien tuki antavat itseluottamusta ja rohkeutta kaikkeen kanssakäymiseen ja arkipäivän elämään.
Tutustu myös Toivo-vertaistukisovellukseen: Toivo • OLKA (olkatoiminta.fi) Toivossa on koulutuksen saaneita vertaistukijoita Kuuloliiton Kuuloyhdistyksistä.
Kysy vertaistoiminnasta itseäsi lähellä olevasta kuuloyhdistyksestä ›
Tinnitus
Eri puolilla maatamme toimii tinnitusryhmiä. Toimintaan voivat osallistua tinnittäjät, heidän läheisensä sekä muut kiinnostuneet. Ryhmän jäsenet tukevat tasapuolisesti ja luottamuksellisesti toinen toisiaan. Keskustelut perustuvat osallistujien kokemustietoon sekä omien kokemusten ja tuntemusten välittämiseen muille. Ryhmät voivat suunnitella itsenäisesti ohjelmansa kutsumalla vieraaksi muun muassa alan asiantuntijoita. Useat ryhmät järjestävät myös muuta virkistävää toimintaa kuten retkiä, kulttuuria ja liikuntaa.
Kuuroutuneet
Kuuroutuneiden toimintaan ovat tervetulleita kaikki toiminnasta kiinnostuneet kuulon asteesta riippumatta, vaikka toimintaa ensisijaisesti mainostetaankin kuuroutuneille ja vaikeasti huonokuuloisille. Kuulon puute ei estä osallistumista, koska tilaisuuksissa on kirjoitustulkkaus. Toiminnassa tapaa henkilöitä, joiden kanssa voi viittoa, mutta pääasiallisin kommunikaatiotapa on huuliltaluku. Ilman viittomataitojakin voi siis osallistua toimintaan. Kuuroutuneita arvioidaan olevan Suomessa noin 2000.
Vuosittain järjestetään yksi valtakunnallinen kuuroutuneiden ja vaikeasti huonokuuloisten viikonlopputapahtuma. Jokaisella viikonlopulla on jokin teema, jota tilaisuudessa käsitellään. Päivien ohjelma on aina kirjoitustulkattu. Viikonloput ovat itsemaksettavia. Kuuloliiton jäsenyhdistysten jäsenille korvataan matkat 30 eur ylittävältä osalta julkisten kulkuneuvojen taksan mukaan. Seuraava tapahtuma järjestetään 3.-5.5.2024 Hämeenlinnassa. Lisäksi Kuuloliitto järjestää pohjoismaiset kuuroutuneiden kesäpäivät 31.7.-4.8.2024 Kuopiossa. Myös paikalliset kuuloyhdistykset järjestävät toimintaa kuuroutuneille. Kirjoitustulkkaus on kaikissa tai joissakin tilaisuuksissa. Lisäksi kuuroutuneiden kerhoja toimii paikallisten kuuloyhdistysten alaisina. Tällä hetkellä kerhoja on Helsingissä ja Turussa.
Sisäkorvaistutetta käyttävät
Vuonna 2015 tekemämme kyselyn mukaan aikuiset sisäkorvaistutekäyttäjät kokivat vertaistuen tärkeäksi terveydenhuollosta saatavan ammatillisen tuen täydentäjäksi: hoitohenkilökunnalta saatavan lääketieteellisen ja kuntoutuksellisen tiedon lisäksi kyselyyn vastanneet kertoivat pitävänsä tärkeänä muilta sisäkorvaistutekäyttäjiltä saatavaa kokemustietoa sisäkorvaistutteen kanssa elämisestä. Kuuloliitto on vastannut tähän tarpeeseen kouluttamalla kokemustietoa etsivien ja terveydenhuollon ammattilaisten työn tueksi vapaaehtoisia CI-tukihenkilöitä. Kuuloliiton CI-tukihenkilöt – ovat sisäkorvaistutetta käyttäviä eri-ikäisiä aikuisia, joiden omasta istuteleikkauksesta on kulunut vähintään vuosi ennen tukihenkilöksi ryhtymistä – ovat suorittaneet Kuuloliiton CI-tukihenkilökoulutuksen, jonka aikana muun muassa harjoitellaan vertaistukitilanteissa toimimista sekä pohditaan omaa kuulohistoriaa ja sen vaikutusta tukihenkilönä toimimiselle – haluavat toimia tukena muille sisäkorvaistutetta harkitseville tai käyttäville aikuisille.
Kuuloliiton CI-tukihenkilöt on listattu yliopistosairaaloiden erityisvastuualueittain:
Kuuloliiton CI-tukihenkilöt -yhteystietolista
CI-tukihenkilöiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
Anna palautetta tukihenkilötoiminnasta tästä.
Akustikusneurinooma
Akustikusneurinoomapotilaille (kuulohermokasvain) on järjestettyä vertaistoimintaa, jonka tarkoituksena on muun muassa tukea yksilön jaksamista ja elämänhallintaa. Lisätietoja Suomen Akustikusneurinoomayhdistyksestä