Ääni ja äänensiirto
Normaalisti puhe ja muutkin äänet etenevät ilmassa värähtelyliikkeenä. Halutun äänen, esimerkiksi puhujan puheen, lisäksi läsnä on paljon muitakin ääniä. Muut lähellä olevat ihmiset puhuvat keskenään, ilmanvaihto aiheuttaa suhinaa, kun ilma virtaa kanavistoissa ja venttiilien läpi, monet laitteet – jääkaappi, pakastin ja muut vastaavat laitteet – aiheuttavat ääntä, joka häiritsee puheen kuuntelua. Lisäksi tulee tilan akustiikasta johtuva kaikuisuus, joka kertaa sekä haluttua puhetta, että häiriöääniä, ja tekee puheen kuuntelusta hankalaa.
Äänensiirtojärjestelmä siirtää äänen kuulijalle muuta kautta kuin akustisesti ilman välityksellä. Puhujan kuulemista haittaavat tilassa oleva taustamelu sekä tilan kaikuisuus. Äänensiirtojärjestelmän avulla ääni siirretään kuulijalle joko suoraan kuulokojeeseen tai lisälaitteeseen. Näin tilan akustiset häiriöt saadaan ohitettua.
Äänensiirtojärjestelmät
Äänensiirtojärjestelmiä ovat induktiosilmukka, infrapunajärjestelmät, radiotaajuuksilla toimivat järjestelmät ja bluetooth -järjestelmät. Bluetooth-äänensiirrossa esiintyvä viive (latenssi) voi kuitenkin haitata sen käyttöä huulion ja äänen ollessa eri vaiheissa. Auracast-teknologian odotetaan korjaavan tilannetta.
Julkisessa tilassa voi olla kuulijana kuka tahansa ja kuulokojeen käyttäjillä erimerkkisiä kuulokojeita. Käytettävä äänensiirtojärjestelmä on valittava siten, että kaikilla kuulokojeen käyttäjillä on mahdollisuus sen kuuntelemiseen. Induktiosilmukka on hyvä valinta äänensiirtojärjestelmäksi etenkin julkisessa rakentamisessa. Induktiosilmukka on ainoa kansainvälisesti standardisoitu äänensiirtojärjestelmä. Se toimii siten kaikkialla ja kaikilla standardin mukaisilla osilla (silmukkavahvistimet, antennijohdotus, kuulokoje) samalla tavalla. Kaikki kuulokojeet, jotka on varustettu induktiokelalla, voivat toimia äänen vastaanottajina kuulokojeen valmistajasta tai merkistä riippumatta
Induktiivinen kuuntelu kuulokojeella ja istutteella
Kuulokojeisiin ja istutteisiin voidaan ohjelmoida erilaisia toimintoja erilaisia kuuntelutilanteita varten.
- M-asennossa ääni tulee kuulokojeen oman mikrofonin kautta.
- T-asennossa äänisignaali indusoituu kuulokojeen induktiokelaan. Kuulokojeen oma mikrofoni kytkeytyy pois ja ääni kuuluu ainoastaan induktiosilmukan kautta. Näin ympäristön hälyäänet eivät vaikeuta kuuntelua.
- MT-asento on edellisten yhdistelmä. Ääni kuuluu sekä kuulokojeen mikrofonin että induktiosilmukan kautta.
Lisäksi kuulokojeissa voi olla valittavissa ohjelmia erilaisia kuuntelutilanteita varten. Esimerkiksi kahdella mikrofonilla aikaansaatu suuntakuulo kuuntelee edestäpäin tulevia ääniä ja vaimentaa takaa tai sivulta tulevia (häiritseviä) ääniä. Musiikin kuunteluun tarkoitetussa ohjelmassa taajuusvaste pyritään saamaan mahdollisimman suoraksi, jolloin musiikki kuuluu luonnollisena.
Induktiosilmukan kautta lähetetyn äänen vastaanottaminen tapahtuu kuulokojeen induktiokelan avulla. Käyttäjälle yksinkertaisinta on, jos induktiokela on kuulokojeessa. Tällöin ei tarvita mitään ylimääräisiä laitteita tai osia induktiosilmukan kuunteluun. Induktiokela on pieni ja halpa komponentti, eikä se kuluta ylimääräistä virtaa kuulokojeessa. Induktiosilmukan eduista huolimatta kaikissa kuulokojeissa ei induktiokelaa ole. Tämä voi johtua kojeen pienestä koosta (esimerkiksi korvakäytävän sisään menevät kojeet), jolloin kelaa ei saada mahtumaan kojeen sisään tai kojevalmistajan valinnoista.
Kuulokojevalmistajilla on eri käyttötarkoituksiin soveltuvia lisäosia, joilla ääntä voidaan siirtää joko suoraan kuulokojeeseen integroituun vastaanottimeen tai kaulassa pidettävään keskusyksikköön, joka siirtää äänen kuulokojeisiin. Valikoimiin kuuluu joukko puhujan kaulaan tai vaatteisiin ripustettavia mikrofoneja, suuntaavia mikrofoneja, kokouspöydälle asetettavia mikrofoneja ja ulkoiseen äänilähteeseen (esim. TV, radio) liitettäviä lähetinyksiköitä. Nämä laitteet ovat yhteensopivia vain tietyn kuulokojemerkin tai laiteperheen sisällä.