Blogit

Meidän yhdistyksemme – Pyhäjokilaakson Kuuloyhdistys ry

Meidän yhdistyksemme -logo

Kuuloliiton yhdistykset tekevät työtä kuuloystävällisen yhteiskunnan puolesta. Kuulovammaiset löytävät paikallisyhdistyksiltä sekä neuvoja, vertaistukea, yhteisöllisyyttä että toimintaa. Uudessa artikkelisarjassamme esittelemme paikallisyhdistystemme toimintaa ympäri Suomea.  

Pyhäjokilaakson Kuuloyhdistys ry: Aktiivista toimintaa ja yhteistyötä 

Yhdistyksemme perustettiin vuonna 1981 Pyhäjokilaaksoon vastauksena kuulovammaisten huoliin asemansa heikkenemisestä. Erityisesti kuulolaitteiden paristojen hankkiminen oli muodostunut ongelmalliseksi, sillä kunnat olivat lopettamassa ilmaisten paristojen jakamisen, mikä teki niiden hankinnasta kalliin. Tuolloin kahden kuulolaitteiden käyttäjän paristokustannukset olivat yli 100 markkaa kuukaudessa, ja yksi paristo kesti noin sata tuntia. 

Jatkuvaa sitoutumista ja kasvua 

Lehtileikkeestä tuolta ajalta näemme, että yhdistys on pyrkinyt vastaamaan näihin huoliin. Se on toteuttanut aktiivista kanssakäymistä eri tahojen kanssa ja järjestänyt tapaamisia muun muassa vanhainkodilla, seurakuntakodilla, sairaanhoito-oppilaitoksella ja jäsenten pihapiireissä. Yhteistyötä on tehty myös Kalajokilaakson kuuloyhdistyksen ja Pyhäjoen kanssa. Tuohon aikaan näissä yhdistyksissä oli yhteensä 420 jäsentä, ja kokouksiin osallistuttiin aktiivisesti, kuten pitkistä osallistujalistoista näkyy. 

Alavasemmalla Ritva Ollila, Saara Epäilys ja Salme Väätänen 40v juhlassa. Yläoikealla Leena Kangasharju jututtaa vieraita. Alaoikealla Leena Kangasharju ja Pirkko Ikkala terveydenhoito-oppilaitoksella kuulolaiteopastuksessa.

Alavasemmalla Ritva Ollila, Saara Epäilys ja Salme Väätänen 40v juhlassa. Yläoikealla Leena Kangasharju jututtaa vieraita. Alaoikealla Leena Kangasharju ja Pirkko Ikkala terveydenhoito-oppilaitoksella kuulolaiteopastuksessa.

Uusia toimintamuotoja ja elämyksiä 

Yhdistyksen toiminta on edelleen aktiivista. Jäsenmäärä on kasvanut, ja toiminta on erittäin positiivista. Järjestämme vertaistukiryhmiä ja Kuulolähipalvelua Haapavedellä, Merijärvellä ja Oulaisissa. Yhteistyötahomme ovat laajentuneet kattamaan seurakunnat, muut yhdistykset, Oulaskankaan Kuulokeskuksen, terveydenhoito-oppilaitoksen, kotipalvelut, kirjastot ja kunnat. Myyrilässä Haapavedellä järjestetään iloisia kahvilapäiviä kahdesti kuukaudessa. Teimme myös antoisan ryhmämatkan Kopolaan Kuulokurssille yhteiskuljetuksella.  

Uutena toimintana Oulaisten ja Haapaveden kirjastot esittävät Liiton etäkoulutuksia omissa tiloissaan kaikille asiasta kiinnostuneille. Retkiä tehdään tutustuen mielenkiintoisiin kohteisiin ja teattereihin. Jokakesäiset pihapäivät ovat mukavaa ajanvietettä, jossa on hyvät tarjoilut ja erilaisia pelejä, kuten kettiginheittoa, puhallustikkaa, saappaan- ja pallonheittoa. Silloin saa heittäytyä lapseksi ja pitää hauskaa.  

Parasta yhdistyksen toiminnassa on, kun osallistujat saavat hyvän mielen ja ihmettelevät, että kaikki tämä on vieläpä ilmaiseksi. Toivotamme kaikille antoisaa kevättä täältä Pohjois-Pohjanmaalta. 

Liity mukaan toimintaamme! Meille voi soittaa (puh: 040 764 230) tai laittaa viestiä (pyhajokilaaksonkuuloyhdistys(at)gmail.com) ja kysyä lisää!

Teksti: Pyhäjokilaakson Kuuloyhdistys ry   

Tulevat Pyhäjokilaakson Kuuloyhdistys ry:n ja muiden kuuloyhdistysten tapahtumat näet Kuuloliiton tapahtumakalenterissa!