Muistin ja kuulon kuntoutus on aina mahdollista
Helsingissä järjestettiin lokakuussa 33. Altzheimer Europe -konferenssi. Saman katon alle kokoontui tuhat eurooppalaista muistisairauksista kiinnostunutta tutkijaa, asiantuntijaa, päättäjää sekä kolmannen sektorin toimijaa. Mukana olivat myös kongressin kunniavieraat, muistisairaat muistiaktiivit ympäri Eurooppaa. Jo avajaisissa heiltä kuultiin koskettavia tarinoita matkasta diagnoosin aiheuttamasta järkytyksestä aktiiviseen elämään kokemustoimijana yhteiskunnassa. Nämä muistiaktiivit osoittivat esimerkillään, ettei elämä pääty muistisairausdiagnoosiin, vaan päinvastoin, se voi avata ovia odottamattomiin mahdollisuuksiin.
Ennaltaehkäisy ja oikea-aikainen puuttuminen korostuivat puheenvuoroissa. Esille tuotiin liikunnan, ravitsemuksen, sosiaalisten suhteiden, aivojen harjoittamisen ja sydän- ja verisuonisairauksen hyvän hoitotasapainon rinnalle myös muita elintapatekijöitä. Uusiin tunnistettuihin muistisairauden riskitekijöihin, kuten ilmansaasteet, tupakointi, ylipaino, pään vammat ja, kuten jo tiedämme, hoitamaton heikentynyt kuulo, kiinnitettiin erityistä huomiota.
Kuuloliiton Kuule ja muista –hanke sai kunnian osallistua konferenssiin puheenvuorolla, jossa tuotiin esille kuulonkuntoutuksen merkitystä muistisairaan vuorovaikutuksen ja toimintakyvyn tukena. Painotimme, miten kuulon kuntoutus vaikuttaa positiivisesti muistisairaan elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Myös useassa muistisairauden ennaltaehkäisyä käsittelevässä tutkimuksessa nostettiin esille kuulon kuntouttaminen.
Konferenssissa korostui myös varhaisen ja oikean diagnoosin merkitys hyvässä hoidossa, kun puhutaan muistisairauksista. Koskaan ei ole liian myöhäistä hoitaa ja kuntouttaa muistiaan. Nämä periaatteet pätevät myös kuulonkuntoutuksessa.
Tutkimustiedon lisäksi konferenssissa jaettiin myös hyviä käytänteitä ja toimintamalleja. Esimerkiksi Kuuloliiton yhteistyökumppani Uudenmaan muistiluotsi esitteli koko muistiperhettä tukevaa ryhmätoimintamalliaan. Myös omaishoidosta ja varsinkin omaishoitajien tukemisesta ja hoivan merkityksestä niin muistisairaan kuin yhteiskunnan tasolla keskusteltiin paljon.
Teksti: Tiina Ahonen ja Maarit Honkasalo