Luontaistuotteet eivät paranna kuuloa
Mainosten lupaukset erilaisten öljyjen ja uutteiden kuuloa parantavista vaikutuksia ovat katteettomia. Saatavissa ei ole edes lääkkeitä, jotka voisivat korjata heikentynyttä kuuloa.
Markkinoilla on useita tuotteita, joiden väitetään parantavan kuuloa. Tuotteet ovat käytännössä ravintolisiä tai luontaistuotteita, joita pidetään lainsäädännössä elintarvikkeina, eikä niitä tämän takia ennakkoon testata.
– Ei ole olemassa minkäänlaista lääketieteellistä näyttöä siitä, että näillä tuotteilla olisi positiivista vaikutusta kuuloon, toteaa korvalääkäri Elina Rytsölä.
Viimeisimpänä tulokkaana markkinoille on iltapäivälehdissäkin mainostettu Auresoil Sensi & Secure, jonka vaikutuksena kerrottaan olevan muun muassa ”kuulosolujen regenerointi”. Kyseessä näyttää olevan korvaan suihkutettava valmiste, joita yleensä käytetään vaikun poistamiseen korvasta. Elina Rytsölä varoittaa, että kyseessä saattaa olla jopa korvalle vaarallinen tuote, jolla ei missään tapauksessa ole kuulosoluja parantavaa vaikutusta.
– Mikään korvaan laitettava tippa ei etene kuulosoluihin saakka parantamaan mitään. Korvaöljyt parhaimmillaan puhdistavat korvakäytävän ihoa. Jos tärykalvossa on reikä, tippa saattaa edetä välikorvan puolelle ja joskus pyöreän ikkunan kautta simpukkaan, missä sillä voi olla tuhoava vaikutus, Rytsölä korostaa.
Kuulo heikentyy yleensä iän myötä ja se johtuu sisäkorvan ja kuulohermon rappeutumismuutoksista. Tällä hetkellä kuuloa ei voida parantaa leikkauksilla tai lääkehoidolla, vaan ratkaisuna on yleensä kuulokojeen käyttö tai kuulon heikettyä huomattavasti sisäkorvaistute. Mahdollisuuksia sisäkorvatyyppisen kuulovian parantamiseksi esimerkiksi geeniterapian tai lääkehoidon keinoin tutkitaan.
– Jos kuulo on heikentynyt, on tärkeää hakeutua kuulontutkimuksiin ja tarvittaessa kuulokojesovitukseen. Halpoihin, esimerkiksi verkossa myytäviin kuulovahvistimiin ei kannata turvautua, sillä ne voivat vaurioittaa kuuloa entisestään. Oikeat kuulokojeet sovitetaan ja säädetään aina henkilön oman kuulon mukaisesti.
Kuulon heikkenemistä voi estää suojaamalla kuulo tarvittaessa: nykyään useat nuoret ja aikuiset altistuvat viikoittain liian suurille vapaa-ajan melun määrille.
Tinnituksen eli korvien soimisen hoitoon ei ole vielä keksitty mitään yleislääkettä, mutta ajoittain se voi johtua jostakin elimellisestä viasta, esimerkiksi purentaviasta tai niska-hartialihasten kireydestä. Jotkut lääkkeet saattavat myös pahentaa tinnitusta. Tällaisia tinnitusta aiheuttavia syitä voidaan kuitenkin hoitaa.
– Jos tinnitus on pitkäkestoinen vaiva, voidaan sen hoidossa hyödyntää erilaisia terapiamuotoja kuten poisoppimishoitoa tai esimerkiksi sähköärsytyshoitoa, kertoo Rytsölä.
Kuuloliiton yhdistykset järjestävät huonokuuloisille suunnattua vertaistoimintaa ja -neuvontaa eli kuulolähipalvelua, jossa saa apua esimerkiksi kuulokojeen käytössä.
– Oman kuulon tilanteen voi kätevästi tarkistaa Kuuloautossa, joka liikkuu tänä kesänä kymmenillä paikkakunnilla eri puolella Suomea, kertoo Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijanen.
Tiedustelut:
Elina Rytsölä, korvalääkäri, Kuuloliiton hallituksen jäsen
elina.rytsola@kuuloliitto.fi, 040 569 1463
Sanna Kaijanen, toiminnanjohtaja, Kuuloliitto
sanna.kaijanen@kuuloliitto.fi, 040 508 1716