Uutiset

Läsnäolokuntoutuksen keskeyttäminen iskee alan toimijoihin ja uhkaa kuntoutujien pärjäämistä

Iiris-keskus.

Kela ilmoitti 17.3.2020 tiedotteessaan, että kaikki läsnäolokuntoutuspalvelut keskeytetään toukokuun loppuun asti. Päätöksen perusteena on koronaviruksen leviämisen ehkäisy. Kuntoutuksen keskeytys vaikuttaa suuresti kuntoutuspalveluita tuottavien yritysten arkeen.  

Päätöksen myötä käytännössä kaikki kassavirta loppuu välittömästi ainakin 2,5 kuukauden ajaksi, toteaa lasten ja nuorten sekä aikuisten kuulovammaisten yksilökuntoutusta toteuttavan Kuulo-Auris Oy:n toimitusjohtaja Piia Malmberg

Joudumme sopeuttamaan toimintaamme tähän päätökseen ja lomautusilmoitukset on jo annettu henkilökunnalle.

Malmberg on huolissaan kuulovammaisten laadukkaan kuntoutustoiminnan jatkumisesta. 

Valitettavasti tulojen ehtyminen voi vaikuttaa yrityksemme liiketoimintaan niin negatiivisesti, että kuntoutustoiminnan jatkuminen ja yrityksen tulevaisuus voi olla jatkossa vaarassa. Pyrimme toki siihen, että näin ei kävisi. 

Nykyiset aistivammaisten moniammatilliset ja vaativat yksilökuntoutussopimukset eivät mahdollista etäkuntoutusta, eikä se ole kuulovammaisten kohdalla edes kovin helposti järjestettävissä. Läsnäolokuntoutuksen loppuminen merkitsee siis koko kuntoutuksen keskeytymistä ja sitä, että jaksot voivat siirtyä useilla kuukausilla, jopa vuodella.  

Kuulovammaisten läsnäolokuntoutuksen keskeyttäminen vaikuttaa kuntoutujien arkeen ja hyvinvointiin. Kuntoutuksessa merkityksellistä on hoitosuhteen jatkuvuus. Erityisen huolissaan Kuuloliitto on kuulovammaisten lasten ja nuorten tilanteesta. Heille kuntoutuksen keskeytyminen vaikuttaa voimakkaasti mahdollisuuksiin pärjätä varhaiskasvatuksessa ja koulussa sekä arjessa läheisten kanssa.  

– Kuntoutujat hyötyvät kuntoutusjaksoista huomattavasti jo jakson aikana, ja varsinkin lasten elämässä kuntoutuksen siirtyminen edes muutamalla kuukaudella on pitkä aika, sillä lasten kehitys etenee valtavan nopeasti – myös huonoon suuntaanMalmberg painottaa.  

Kuulo-Auriksessa ajatellaan myös, että kuntoutuksessa kuntoutetaan koko perhettä sekä lähiympäristöä ja sosiaalinen kuntoutus on iso elementti.  

Palveluntuottajana Kuulo-Auris haluaisi yhteistyössä Kelan kanssa miettiä keinoja, joilla kuntoutus saataisiin pyörimään poikkeusoloista huolimatta.  

– Voisimme esimerkiksi väliaikaisesti rajoittaa läheisten lukumäärää perhejaksoilla, jotta väkeä on vähemmän. Tämä ei heikennä kuntoutuksen laatua, ja läheiset voisivat olla mukana seuraavilla jaksoilla tai vaikka joustavin järjestelyin etäyhteyden kautta, Malmberg pohtii. 

Kuulo-Auris Oy on tällä hetkellä ainoa palveluntuottaja kuulovammaisten lasten ja perheiden kuntoutuksessa, ja aikuisten kuntoutuksessa on heidän lisäkseen yksi toinen toimija.  

 

Lisätiedot 

Anniina Lavikainen 
Kehittämispäällikkö, Kuuloliitto ry
05030304841
anniina.lavikainen@kuuloliitto.fi 

Piia Malmberg 
toimitusjohtaja, Kuulo-Auris Oy
044 0309 850
piia.malmberg@auris.fi