Blogit

Kuulon kuntoutus Iranissa

Kaksi lasta, joista toisella korvassa sisäkorvaistute.

Tekstin on kirjoittanut Kuuloliiton harjoittelija Mahin Kohzadi. Mahin on työskennellyt Iranissa audionomina. Kuuloliitossa Mahin on suomen kielen harjoittelussa 14.3. asti.

Iranissa kuulon kuntoutusta tukevat useat tahot, kuten julkinen terveydenhuolto, hyvinvointijärjestö (Behzisti) ja yksityiset klinikat. Nämä tahot tarjoavat keskeisiä palveluja, kuten kuulonseulontaa, diagnoosia, hoitoa ja sosiaalista tukea kuulovammaisille. Behzisti on merkittävä toimija kuulon kuntoutuksessa ja vastaa yli 50 tehtävästä sekä yli 100 alatoiminnosta. 

Behzistin organisaatiorakenne

Behzistin rakenne koostuu kolmesta tasosta. Pääorganisaatio Teheranissa vastaa säädöksistä ja linjauksista. Maakunnalliset toimistot valvovat ja ohjaavat toimintaa eri kaupungeissa ja paikalliset toimipisteet tarjoavat palveluja suoraan asiakkaille. Paikallistoimistoilla ei ole lainsäädäntövaltaa, mutta ne voivat tehdä ehdotuksia ylemmille tahoille. 

Vastasyntyneiden kuulonseulonta ja varhainen puuttuminen

Iranissa yksi tärkeimmistä kuulon kuntoutuksen osa-alueista on vastasyntyneiden kuulonseulonta ja varhainen puuttuminen. Käytössä on 1-3-6-sääntö, mikä tarkoittaa, että seulonta tehdään ensimmäisen kuukauden aikana, diagnoosi asetetaan kolmen kuukauden sisällä ja kuntoutus, kuten kuulokojeen tai sisäkorvaistutteen käyttö, aloitetaan kuuden kuukauden ikään mennessä. Seulonta tehdään OAE- ja AABR-testeillä, ja jos lapsi ei läpäise niitä, hänet ohjataan tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisesti kuulovammaisen lapsen hoito aloitetaan kuulokojeilla, mutta vaikeissa tapauksissa harkitaan sisäkorvaistutetta. 

Sisäkorvaistutteet ja niiden saatavuus

Iranissa on noin 16 sisäkorvaistutekeskusta, ja valtio tukee osittain toimenpiteitä. Kuitenkin implanttiosien maahantuonnin rajoitukset aiheuttavat viivästyksiä. Taloudellisista syistä yleensä tehdään vain yksipuolinen istutus, kun taas molempien korvien implantointi on harvinaisempaa ja usein yksityisesti rahoitettua tai lahjoitusten varassa. 

Puheterapia ja kuntoutuksen seuranta

Kun henkilö saa sisäkorvaistutteen tai kuulokojeen, puheterapia ja kuntoutus ovat olennaisia kielen kehityksen kannalta. Näitä palveluja on saatavilla sekä julkisissa että yksityisissä kuntoutuskeskuksissa, mutta niiden saavutettavuus vaihtelee asuinpaikan ja taloudellisten resurssien mukaan. Vanhemmat joutuvat usein itse aktiivisesti etsimään terapiaa, sillä Iranissa ei ole valtakunnallista seurantajärjestelmää kuulonkuntoutuksen jatkamiseksi. Lisäksi lapsille tehdään toinen kuulonseulonta seitsemän vuoden iässä ennen koulun aloittamista. 

Koulutusmahdollisuudet kuulovammaisille

Koulutuksen osalta Iranissa on erityiskouluja kuulovammaisille, mutta ne keskittyvät pääasiassa puheopetukseen eivätkä viittomakielen käyttöön. Suurin osa kuulovammaisista lapsista käy tavallisia kouluja, mutta saa vain vähän tukipalveluja. Iranin viittomakieli on olemassa, mutta sitä ei opeteta laajasti eikä se ole virallisesti tunnustettu koulujärjestelmässä. 

Työllisyys ja sosiaalinen tuki

Työllisyyden ja sosiaalisen tuen osalta Behzisti vaatii, että vähintään kolme prosenttia työpaikoista varataan vammaisille, mukaan lukien kuulovammaiset. Lisäksi kuulovammaiset työntekijät tai henkilöt, jotka huolehtivat vaikeasti vammaisesta perheenjäsenestä, voivat saada lyhyemmät työajat. Taloudellinen tuki on kuitenkin rajallista, eikä se useinkaan riitä kattamaan elinkustannuksia. 

Iranin asema kuulonkuntoutuksessa Lähi-idässä

Iran on yksi Lähi-idän johtavista maista sisäkorvaistutusten määrässä ja sillä on alueella eniten sisäkorvaistutekuntoutukseen keskittyneitä keskuksia. Monet naapurimaat kamppailevat korkeiden kustannusten ja asiantuntijapulan kanssa, mikä rajoittaa sisäkorvaistutteiden saatavuutta. Iran tarjoaa myös sisäkorvaistutepalveluja ulkomaalaisille potilaille, jotka matkustavat maahan hoitoa varten. 

Haasteet ja kehitystarpeet

Haasteita on kuitenkin edelleen. Kuulon kuntoutusta koskevaa tietoisuutta ja koulutusta tarvitaan lisää terveydenhuollon ammattilaisille. Kuulokojeet ja sisäkorvaistutteet ovat kalliita ja niiden saatavuus on rajoitettua. Viittomakielen koulutus ei ole laajalle levinnyttä, ja jatkokuntoutuksen ja puheterapian seuranta on epäjohdonmukaista. 

Muut vammaispalvelut Behzistin kautta

Kuulon kuntoutuksen lisäksi Behzisti tarjoaa myös muita palveluja vammaisille, kuten asumistukea, koulutusstipendejä, ammatillista koulutusta, terveydenhuoltoapua, liikkumisen apuvälineitä (esimerkiksi pyörätuoleja ja proteeseja), taloudellista tukea, psykologista neuvontaa ja oikeudellista apua. Näillä palveluilla pyritään parantamaan vammaisten elämänlaatua ja sosiaalista osallisuutta Iranissa. 

Johtopäätökset ja tulevaisuuden näkymät

Iranin kuulon kuntoutus on edistynyt merkittävästi, erityisesti sisäkorvaistutekuntoutuksen ja vastasyntyneiden seulonnan osalta. Kuitenkin taloudelliset rajoitteet, palvelujen saavutettavuus ja puutteellinen kuntoutusjärjestelmä tuovat haasteita. Kuulovammaisten elämänlaatua voitaisiin parantaa kehittämällä politiikkaa, lisäämällä rahoitusta ja kouluttamalla asiantuntijoita paremmin.