Uutiset

Kuuloliitto esitti merkittäviä muutoksia vammaispalvelulain soveltamisalaan

Eduskuntatalo edestä päin kuvattuna.

Keväällä 2023 hyväksytty uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025. Lain osalta on kuitenkin vielä auki sen soveltamisala eli keitä laki koskee. Kuuloliiton asiantuntija Anniina Horto-Lönnqvist oli asiasta sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana 5. marraskuuta.  

Myös iäkkäillä kuulovammaisilla on oltava mahdollisuus palveluihin

Soveltamisala tuottaa edelleen huolta etenkin iäkkäänä kuulovammadiagnoosin saavien osalta. Kuuloliitto esitti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle elämänvaiheessa tavanomainen tarve -säännösehdotuksen poistamista. Ehdotus aiheuttaa suuren riskin, että osa vammaisista ihmisistä ei saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia palveluita, koska heidän yksilölliset valintansa ja tarpeensa eivät vastaa lain elämänvaihekuvausta.

Esitys sisältää myös edelleen muotoiluja, joita voidaan tulkita ikääntymisrajauksena ja jotka voivat vaarantaa ikääntyneiden kuulovammaisten palvelujen saannin. Esitystä on näiltä osin selkeytettävä. Esityksessä ei tunnisteta sitä, että ikääntyneenä ilmenevä, palvelutarvetta aiheuttava kuulo- tai näkövammaisuus tai niiden yhdistelmä ei ole normaalia ikääntymistä, vaan YK:n vammaissopimuksen tarkoittamaa ja sopimuksen määritelmäartiklassa olevaa aistivammaisuutta.

Vammaisten ihmisten maksutaakkaa ei saa lisätä

Yleislakien ensisijaisuutta korostetaan esityksessä tavalla, joka uhkaa kuulovammaisten kohdalla tuottaa epäselvyyttä ja vaikeuksia erityisesti esteettömään asumiseen tarvittavien laitteiden ja ratkaisujen myöntämisessä. Kuuloliitto on huolissaan siitä, millä vammaisosaamisella – puhumattakaan vammaspesifistä osaamisesta – tehdään arvio ja päätös siitä, tarvitseeko asiakas vammaispalvelua. Yhdenvertainen palvelujen saanti todennäköisesti heikkenee, kun edellä kuvattu arviointi jää yksittäisten sosiaalityöntekijöiden ja lääkärien harteille. Esitys ei myöskään huomioi lainkaan sitä, että terveydenhuoltolain perusteella myönnettyihin palveluihin ei voi hakea muutosta oikeudellisesti samalla tavalla kuin sosiaalihuoltolain perusteella myönnettäviin.

Kuuloliitto katsoo, että maksuttomuuden huomioimisen tulisi olla mahdollista, kun kyseessä on vammasta aiheutuva palveluntarve. Vammaisten henkilöiden maksutaakkaa ei saa esityksellä lisätä. Ehdotettu nk. suojasäännös on riittämätön ja liian tulkinnanvarainen turvaamaan sitä, että vammaisen henkilön perus- ja ihmisoikeudet tai toimeentulo eivät vaarantuisi asiakasmaksujen vuoksi

Esityksellä ei saa vaikeuttaa vammaisten ihmisten oikeutta heille kuuluviin palveluihin tai lisätä heidän maksutaakkaansa, kuten nyt uhkaa käydä. Valiokunnalla on joulukuun alkupuolelle asti aikaa tehdä esitykseen muutoksia. Lain soveltamisala hyväksytään joulukuussa käytävässä budjettikäsittelyssä.

Tervetuloa uutta lakia avaavaan webinaariin

Kuuloliitto järjestää keskiviikkona 4.12. klo 17-18:30 webinaarin, jossa käsitellään uutta vammaispalvelulakia ja sen tuomia muutoksia. Lisätietoja löydät Kuuloliiton tapahtumakalenterista: Uusi vammaispalvelulaki kuulovammaisten näkökulmasta -webinaari.

Kuuloliiton sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antaman kirjallisen lausunnon pääset lukemaan kokonaisuudessaan lausunnot ja kannanotot -sivulta.

Lisätietoja antaa vaikuttamistyön asiantuntija Anniina Horto-Lönnqvist, anniina.horto-lonnqvist@kuuloliitto.fi.

Artikkelikuva: Hanne Salonen / Eduskunta