Blogit

Kuuloliiton nuorisotoimikunta Erasmus+ Nuorisovaihdossa Unkarissa 

Kuuloliiton nuorisotoimikunta Erasmus+ Nuorisovaihdossa Unkarissa.

Elokuussa 2024 Kuuloliiton nuorisotoimikunnan jäsenille avautui ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua Erasmus+ -nuorisovaihtoon Unkarissa. Matkalle lähtivät kuusi nuorta Suomesta sekä Kuuloliiton asiantuntijat Viivi ja Taneli. Unkarissa meidät vastaanotti kahdeksan paikallista nuorta. Viikon mittainen matka tarjosi osallistujille tilaisuuden syventää ymmärrystään eri kulttuureista, kehittää englannin kielen taitoa sekä luoda uusia ystävyyssuhteita muiden huonokuuloisten nuorten aikuisten kanssa. Reissu osoittautui enemmän kuin pelkäksi matkaksi; se oli merkityksellinen kokemus, joka jätti pysyviä jälkiä jokaisen osallistujan elämään.

Matkan suunnittelu ja tavoitteet

Nuorisovaihdon suunnittelu alkoi Kööpenhaminassa Erasmus+ järjestämässä koulutuksessa. Tuolloin nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Juho ja Kuuloliiton asiantuntija Viivi tutustuivat Viktoriin, joka toimii Unkarin järjestön vapaaehtoisena. Tästä alkoi projektin suunnittelu, jonka avainasemassa olivat nuoret itse. Valitsimme yhdessä projektin tärkeimmäksi tavoitteeksi tietoisuuden jakamisen kuulovammaisuudesta ja vertaistuesta eri maiden välillä.

Rohkeus käyttää vierasta kieltä oli myös projektin keskiössä. Koska Erasmus+ -ohjelman virallisena kielenä toimi englanti, osallistuivat nuoret erilaisiin opetustuokioihin ja ryhmäkeskusteluihin englanniksi. Tämä mahdollisti heidän kielitaitonsa kehittymisen ja antoi samalla rohkeutta käyttää vierasta kieltä aidossa kansainvälisessä ympäristössä. Monet nuorista totesivatkin, että heidän rohkeutensa käyttää vierasta kieltä kasvoi huomattavasti viikon aikana ja osa jopa huomasi ajattelevansa englanniksi vaihdon loppuvaiheessa. Yksi matkan tärkeimmistä tavoitteista oli myös uusien ystävyyssuhteiden luominen. Nuorisovaihto yhdisti kuulovammaisia nuoria aikuisia kahdesta eri maasta ja loi ainutlaatuisen pohjan vertaistuelle.

Nuorisovaihto ja koko projekti toteutettiin Erasmus+ -ohjelman rahoituksella. Ohjelma rahoittaa monenlaista kansainvälistä toimintaa ja tarjoaa mahdollisuuksia myös erityyppisille organisaatioille ja nuorisoryhmille. Organisaatiot hakevat projektille rahoitusta Opetushallituksesta, joka toimii Suomen kansallisena Erasmus+ -toimistona.

Monipuolista ohjelmaa ja maakohtaisia teemapäiviä

Viikon mittainen vaihto-ohjelma oli suunniteltu siten, että se tarjosi monipuolisia kokemuksia ja oppimismahdollisuuksia projektin teemojen ja tavoitteiden sisällä. Ohjelma sisälsi myös maakohtaiset teemapäivät, joissa molemmat maat saivat vuorollaan esitellä omaa kulttuuriaan. Nämä teemapäivät olivat nuorten mielestä erityisen mukavia, koska silloin pääsi tutustumaan eri maiden tapoihin, ruokakulttuuriin ja perinteisiin. Suomi-päivänä tanssimme tietenkin letkajenkkaa ja maistatimme unkarilaisille salmiakkia, joka ei ollut heidän mielestään ihan niin herkullista kuin meidän suomalaisten mielestä.

Matkan kohokohtiin kuului myös päiväretki Budapestin keskustaan. Retken aikana osallistujat pääsivät ihailemaan kaupungin historiallisia nähtävyyksiä, kuten Parlamenttitaloa ja Budan linnaa. Sää oli koko viikon ajan erittäin helteinen.

Vaihdon aikana nuoret saivat myös arvokasta vertaistukea toisiltaan. Huonokuuloisille nuorille aikuisille vertaistuki on erityisen tärkeää, sillä se tarjoaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia, jotka ulkopuolisille voivat olla vaikeasti ymmärrettäviä. Nuoret keskustelivat avoimesti kuulovammaan liittyvistä haasteista ja iloista, ja saivat toisiltaan tukea ja vinkkejä arjen sujuvoittamiseksi. Nuoret myös kannustivat toisiaan puhumaan englantia ja auttoivat aina, jos jollain oli hankaluuksia muistaa jokin sana.

Huomasimme useita eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä kuulovammaisen elämässä Unkarissa ja Suomessa. Esimerkiksi tulkkauksen  tilanne on Unkarissa paljon haasteellisempi kuin Suomessa. Suomen ryhmän mukana reissulle lähti kaksi tulkkia Suomesta ja Unkarista oli myös kaksi tulkkia paikalla. Kirjoitustulkkauksesta oli todella paljon apua nuorille, kun tuli haasteita englannin kielen kanssa tai oltiin meluisassa ympäristössä.

Uusien näkökulmien jakaminen oli myös tärkeä osa matkaa. Osallistujat saivat kuulla, miten eri maissa kuuloasioita käsitellään ja millaisia ratkaisuja on kehitetty. Tämä avasi silmät erilaisille toimintatavoille ja antoi ideoita, joita voidaan soveltaa omassa elämässä ja yhteisöissä.

Unkarin nuorisovaihto oli ensimmäinen Erasmus+ nuorisovaihto, jonka olemme koskaan Kuuloliitossa tehneet. Se oli kokemus, joka tarjosi osallistujille mahdollisuuden oppia, kasvaa ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita. Tämä nuorisovaihto osoitti, kuinka arvokkaita Erasmus+ -ohjelman tarjoamat mahdollisuudet ovat. Vastaavanlaisia projekteja voimme lämpimästi suositella kaikille nuorille ja järjestöille, jotka haluavat laajentaa maailmankuvaansa ja saada uusia kokemuksia kansainvälisessä ympäristössä. Toivottavasti pääsemme tulevaisuudessa vastaanottamaan myös uudet unkarilaiset ystävämme vaihtomatkalle Suomeen.

Kuuloliiton asiantuntijat Viivi Kilpeläinen & Taneli Ojala

Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus
Kuuloliiton nuorisotoimikunta Erasmus+ Nuorisovaihdossa Unkarissa.