Kuule, muista ja voi hyvin -toiminta

Kuule, muista ja voi hyvin teksti, oikeassa alareunassa Kuuloliiton logo

 

Kuule, muista ja voi hyvin -toiminta jatkaa Kuule ja muista -projektin toimintoja. Uuden toiminnan tavoitteena on huonon kuulon, muistin, kognition ja mielen hyvinvoinnin yhteyksien tunnistaminen ja vaikutukset kuuloterveyteen ja hyvinvointiin.

 

Kuuloterveys on hyvinvointia

Tutkimusten mukaan, hoitamaton huono kuulo työiässä lisää muistisairauksien riskiä sekä vaikuttaa työssäjaksamiseen, kuormitukseen ja mielen hyvinvointiin. Toiminnassa luodaan keinoja tukea työikäisten kuuloa, kognitiota, ja mielen hyvinvointia osana työ- ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä tuoda esille kuulonkuntoutuksen merkitys mielen hyvinvoinnin ja aivoterveyden näkökulmasta.

Vasemmalla kuvassa nainen, jolla kuulokoje. Toisessa pienemmässä kuvassa kaksi henkilöä tehtaassa kypärät päässään. Teksti oikealla, jossa lukee: Suomessa melu on suurin ammattitauti, joita todetaan lähes 1000 vuodessa. Kuulon haasteet vaikuttavat työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin. Hoitamaton heikentynyt kuulo keski-iässä on todettu nostavan riskiä sairastua muistisairauteen vanhuudessa


Heikentynyt kuulo ja muistisairaudet ovat merkittäviä ikääntyneen arkeen ja elämänlaatuun vaikuttavia riskitekijöitä, jotka hoitamattomana aiheuttavat kustannuksia yhteiskunnalle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hoitamaton heikentynyt kuulo on yksi muistisairauden riskitekijöistä ja lisää riskiä myös masennukselle. Haluamme toiminnalla lisätä ikääntyneiden tietoisuutta kuulosta, tukea kuulonkuntoutusta sekä kuuloterveyden merkitystä ikääntyneen arkeen ja toimintakykyyn.


Toiminnassa tullaan tuottamaan materiaalia ja koulutusta myös ammattilaisille. Tavoitteenamme on vahvistaa ammattilaisten valmiuksia tunnistaa asiakkaan kuulo-ongelmia ja niiden vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja kognitiiviseen kuormitukseen sekä toimintakykyyn.

Työhyvinvoinnin ammattilainen? Keräämme tietoa ammattilaisten ajatuksia kuulon haasteiden tunnistamisesta ja mitä tietoa ammattilaiset kaipaavat kuuloterveydestä. Vastaa kyselyyn!

Kuvassa silmälasipäinen nainen, vasemmalla toinen nainen kuvattu takaapäin. Oikeassa reunassa teksti: työhyvinvoinnin tai sotealan ammattilainen, tunnistatko kuulon karikot ja korjausliikkeet?

Lisäksi tulevina vuosina kehitetään asiakastoimintaa sekä tietoa työnantajille kuuloterveyden merkityksestä työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Eri kohderyhmiä tavoitetaan tapahtumilla, ryhmätoiminnalla, verkkoviestinnällä sekä vaikuttamistoiminnalla.

Yhteiskumppaninamme ovat:

Finfami

Ikäinstituutti

Keski-Suomen Hyvinvointialue

Keski-Suomen Muistiyhdistys

Mieli ry

Metropolia AMK Audionomien koulutusohjelma

Muistiliitto

Pirkanmaan Muistiyhdistys

Lisätietoa

Tiina Hattunen
tiina.hattunen@kuuloliitto.fi
p. 044 346 9539