Korkein oikeus: Työnantaja syrji kuulovammaista työntekijää
Korkein oikeus on antanut päätöksensä kuulovammaisen isännöitsijän tapauksessa:
Korkeinoikeus.fi – ennakkopäätökset
Kuuloliitto uutisoi tapaukseen liittyvästä hovioikeuden päätöksestä ja korkeimman oikeuden valitusluvasta vuonna 2023: Tuomioistuinten tulkinta yhdenvertaisuuslaista uhkaa syrjäyttää vammaisia työelämästä
Työnantaja purki koeajalla olleen työntekijän työsopimuksen työntekijän ilmoitettua, ettei hän kuulovammansa vuoksi kyennyt suoriutumaan kaikilta osin työtehtävistään. Työntekijän mukaan työsuhteen päättäminen tapahtui syrjivällä perusteella, eli kuulovamman takia. Myös korkein oikeus päätyi päätöksessään samaan päätelmään.
Korkein oikeus totesi omassa päätöksessään, että työnantaja oli purkanut työsopimuksen syrjivällä perusteella, kun se ei ollut ennen työsopimuksen päättämistä selvittänyt, kykenisikö työntekijä kuulovammastaan huolimatta suoriutumaan työtehtävistään kohtuullisten mukautusten avulla. Työnantaja velvoitettiin suorittamaan työsopimuslain 12 luvun 2 §:n nojalla korvausta työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä sekä yhdenvertaisuuslain nojalla hyvitystä syrjinnästä. (Ään.)
Työnantaja velvoitetaan suorittamaan syrjivin perustein irtisanotulle kuulovammaiselle työntekijälle korvauksena työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä kuuden kuukauden palkkaa vastaava määrä 16 800 euroa sekä yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 3 000 euroa.
Korkein oikeus korosti päätöksessään työnantajan velvoitetta tehdä vammaisen henkilön tarvitsemia kohtuullisia mukautuksia, myös koeajalla. Velvoite kohtuullisiin mukautuksiin on lähtökohtaisesti ennakollinen. Kohtuullisia mukautuksia tulee oma-aloitteisesti pohtia siinä vaiheessa, kun työnantaja on tullut tietoiseksi työntekijän vammasta. Lisäksi mukautuksia tulee selvittää, vaikka työntekijä itse ei niitä olisi vielä pyytänyt.
Sekä YK:n vammaisten ihmisoikeussopimus että yhdenvertaisuuslaki ovat työnantajia velvoittavia. Kuuloliitto näkee korkeimman oikeuden päätöksen näiden säädösten velvoitteiden mukaisena ja oikeudenmukaisena. Päätös on tärkeä muistutus siitä, että kohtuullisten mukautusten tekemättä jättäminen on syrjintää. Kohtuullisten mukautusten turvin kuulovammainen työntekijä kykenee pääsemään työelämään, selviytymään työtehtävistään sekä etenemään urallaan.
Teksti: Anniina Lavikainen