Blogit

Älä jää yksin, kun hankit uutta puhelinta 

Älypuhelin kädessä.

Kirjoittaja on Kuuloliiton asiantuntija Hanna Rantala. 

Uuden älypuhelimen hankkiminen on iso asia. Itse koen sen myös melko stressaavana kokemuksena, joka herättää erilaisia tunteita. En erityisemmin tykkää käydä ostoksilla mutta tosiasia on, että älypuhelin on tärkeä osa elämääni. Vanha puhelimeni on niin sanotusti tehnyt tenät. Ei siis auta muu kuin lähteä puhelinkaupoille.

Ideaalimaailmassa hankkisin nykyiseen puhelimeeni uuden akun. Tiedän kuitenkin, että laitteeni ei tule pyörittämään uusia päivityksiä. Tässä maailmassa tyydyn siis manaamaan puhelinvalmistajia, joita pidän jonkin sortin ympäristörikollisina. Arvostan toki sitä, että käyttöjärjestelmistä kehitetään tehokkaampia ja turvallisempia – ja tavallaan näin myös ympäristön kannalta kestävämpiä. Silti olen ärsyyntynyt siitä, että puhelinten käyttöikä on kahdesta kolmeen vuotta eikä puhelinten arvokkaita materiaaleja hyödynnetä enempää. Ei auta kuin purra hammasta ja pyrkiä löytämään mahdollisimman kestävä ja toimiva korvike. Muutenkin koko prosessi tuntuu vaivalloiselta ja saa minut kyseenalaistamaan arvostelukykyäni.

Oman ideaalipuhelimeni etsintä

Puhelimeni hankintaa voisi kuvata ideaalipuhelimen pyydystykseksi. Olen lukenut arvosteluja ja blogeja, vertaillut puhelinten teknisiä tietoja, käynyt kokeilemassa puhelinten sopivuutta käteeni sekä selvittänyt, miten pitkäksi aikaa puhelimelle on luvattu tehdä turvallisuuspäivityksiä.

Minun ideaalipuhelimestani pitäisi löytyä seuraavat: tehokas kamera, kestävä akku, mahdollisimman pitkä käyttöikä ja hyvä käyttöteho. Tärkeää on myös se, että puhelin sopii ja tuntuu hyvältä kädessäni. Puhelimen tulee myös olla turvallinen, sen hinta-laatusuhteen paikallaan ja käyttöjärjestelmän sellainen, että voin siirtää nykyiset tietoni mahdollisimman vaivattomasti uuteen ja parittaa sen yhteen muitten laitteitteni kanssa. Haluan myös pystyä niin sanotusti räätälöimään puhelimeni näkymän mieltymysteni mukaiseksi ja varmistaa, että puhelin on ”testatusti hyvä”. Tässä auttaa se, että tutuilleni on kertynyt hyviä käyttäjäkokemuksia vastaavanlaisista puhelimista.

Vaikka työssäni mietin digitaalisuutta ja digiosallisuutta, koen olevani heikoilla. Huomaan, että tunnen tarvetta keskustella eri mallien hyvistä ja huonoista puolista muutaman luottamani läheisen kanssa. Se, että saan ajatuksilleni jonkinlaista vastakaikua auttaa minua päätöksessäni. Hankintaa pyöritellessäni en voi olla miettimättä, että jos tämä tuntuu näin vaikealta minulle, se on varmasti sitä myös monelle muulle.

Mistä tukea, kun on aika hankkia uusi puhelin?

Jokaisen ideaalipuhelin on vähän erilainen. Painotamme myös puhelinhankinnassamme erilaisia asioita. Minun kriteerini voivat kuulostaa monesta vähäpitoisilta, ylimalkaisilta, uuvuttavilta tai etuoikeutetuilta. Jollekin toiselle ratkaisevaa voi olla esimerkiksi puhelimen saavutettavuustoiminnot ja käytettävyys, että läheisillä on saman tuoteperheen puhelin, tai se, että saa ylipäätään toimivan älypuhelimen. Mahdollisuuksien mukaan jokaisen olisi kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan edes vähän sitä, mikä on juuri sinulle tärkeää.

Onneksi puhelinvalinnan kanssa ei tarvitse – eikä kannata – jäädä yksin. Digiopastusta tarjoavat vertaisopastajat ovat tottuneet näkemään erilaisia puhelimia ja puhelinten käyttäjiä. Kokemuksen kautta moni osaa auttaa pohtimaan, mikä voisi olla juuri sinulle puhelimesi kanssa tärkeää. Vertaisopastajilla ei ole motiiveja myydä sinulle jotain tiettyä puhelinmallia tai saada sinua haaskamaan tarpeettomasti rahaa. Sen sijaan heillä on ymmärrystä siitä, millainen puhelin toimii ja voi helpottaa arkea. Jotkut toimijat myös järjestävät erityisen vaikeissa elämäntilanteissa oleville henkilöille yritysten välittämiä puhelinlahjoituksia. Näitä (lahjoituksia) on kuitenkin valitettavan vähän.

Puhelimen hankinnan jälkeenkään ei tarvitse jäädä yksin: vertaisopastajat tarjoavat tukea puhelimen käyttöönottoon ja sen käytön harjoitteluun. Oppimisessa edetään askel kerrallaan. Paikkakunnallasi tarjolla olevaa digiopastusta kannattaa käydä tiedustelemassa esimerkiksi paikalliskirjastostasi tai etsiä tietoa tämän linkin kautta: SeniorSurfin kokoama opastuspaikkakartta. Suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä alueesi digiopastajiin.

Entä minä? Mihin olen päätynyt uuden puhelimeni etsinnässä? Jäljellä on kaksi vahvaa suosikkia Android-maailmasta. Tänään tunnen tietäväni, kumman niistä valitsen. Vaikka en tässä yhteydessä paljasta tarkkaa puhelinvalintaani tai kärkiehdokkaita, sen kerron, että jatkan itselleni tutun puhelinperheen parissa.

Hanna Rantala 
Asiantuntija, Digitaidot-projekti