Äänensiirron kehityksessä on varmistettava kuulokoje- ja istutekäyttäjien yhdenvertaisuus
Äänensiirron kehityksessä on varmistettava kuulokoje- ja istutekäyttäjien yhdenvertaisuus
Kuuloliitto esittää tänään, kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12., vetoomuksen kuulokojeiden ja istutteiden valmistajille, että he pitäisivät kuulokojeissa ja istutteissa induktiokelat (T- ja MT-asento) toistaiseksi. Lisäksi liitto esittää, että hyvinvointialueet huomioivat kuulokojeiden ja istutteiden hankinnassa induktiokelojen tarpeellisuuden. Tilojen omistajilta toivomme yhtä lailla malttia ja ymmärrystä erilaisista äänensiirtoon liittyvistä tarpeista. Äänensiirtoteknologia kehittyy, mutta tällä hetkellä kuulovammaiset ihmiset eivät tahdo pysyä mukana.
Äänensiirto tarkoittaa äänen siirtämistä henkilön kuulokojeeseen tai istutteeseen jotain muuta reittiä kuin ilman välityksellä. Näin tilassa olevat akustiset häiriöt voidaan ohittaa ja ääni saadaan perille häiriöttömästi. Äänensiirtoteknologioita on useita, mutta yleisin niistä on induktiosilmukkajärjestelmä. Se on ainoa kansainvälisesti standardisoitu äänensiirtojärjestelmä, joka toimii eri valmistajien kuulokojeilla ja istutteilla. Uuteen Bluetooth 5.3 -pohjaiseen Auracast-äänensiirtoon kohdistuu paljon odotuksia, mutta sen teknologia äänensiirtoon ei ole valmis. Sen tähden kaikissa kuulokojeissa ja istutteissa tulee olla vielä riittävän pitkään mahdollisuus induktiiviseen kuunteluun (T- ja MT-asento). Vain siten varmistetaan, että kuulovammainen henkilö voi käyttää Suomessa julkisissa tiloissa olevia tuhansia induktiosilmukoita.
Malttia Auracast-hypetykseen – kansainvälinen standardi valmistunee 2027
Kuuloliitto yhtyy Euroopan kuulovammaisten järjestön (EFHOH) tekemään kannanottoon ja huoleen äänensiirtoteknologian kehityksen tuomista muutoksista kuulokojeiden ja istutteiden ominaisuuksiin. Poistamalla kuulokojeista ja istutteista induktiokelan (T- ja MT-asento), kuulolaitteiden valmistajat kaventavat kuulovammaisten henkilöiden osallisuutta ja itsenäistä elämää viemällä mahdollisuuden kuuloesteettömyyteen julkisissa tiloissa. Auracast-teknologiaa ei ole saatavilla vielä julkisiin tiloihin, vaikka muutamia kokeiluja on maailmalla tehty.
Auracast -äänensiirtojärjestelmän kansainvälinen standardi valmistuu tämän hetken tietojen mukaan vuonna 2027. Standardissa asetetaan vaatimuksia sekä kuulokojeille että Auracast-lähettimille ja Auracast-lähettimien toiminnan yhdenmukaiseen varmistamiseen. Ennen Auracastin kansainvälisen standardin valmistumista mikään Auracast -kokeilu ei ole kansainvälisen standardisoimisjärjestelmän standardin mukainen. Tämän tähden Auracast -tuotteissa ja niiden ominaisuuksissa voi olla merkittävää vaihtelua.
Äänensiirtojärjestelmien käytettävyydessä eroja
Kansainvälistä induktiosilmukkastandardia uusimalla on vielä viime vuosinakin kehitetty induktiosilmukkajärjestelmien toimivuutta ja kuuluvuuden varmistamista. Välillä väitetään, että koska induktiosilmukka on jo vanhempaa teknologiaa, olisi se myös heikompaa uusiin järjestelmiin verrattuna. Kansainvälisen standardin mukaan asennettu ja varmennettu induktiosilmukkajärjestelmä on edelleen toimiva, yhdenvertainen ja käyttäjälle helppokäyttöinen äänensiirtojärjestelmä. Induktiosilmukalla varustetuissa tiloissa kuulovammainen henkilö ei tarvitse mitään lisätarvikkeita äänensiirron käyttöön. Riittää, että hänellä on T- tai MT-asento kuulokojeissaan tai istutteissaan.
Tällä hetkellä kuulokojeita ja istutteiden prosessoreja luovutettaessa korostetaan kojeiden liitettävyyttä eri äänilähteisiin. Liitettävyys puhelimeen, tietokoneeseen ja televisioon tapahtuu uusimmissa kuulokojeissa bluetoothin avulla. Se on koettu helpoksi tavaksi yhdistää kuulokojeet pienlaitteiden tai kodinlaitteiden äänilähteisiin. Nykyään kuulokojeita sovitettaessa tiedustellaan bluetooth-liitettävyyden tarpeesta, mutta samalla tavalla ei kysytä T-asennon tarpeesta julkisissa tiloissa asioidessa. Osa kuulonkuntoutuksen ammattilaisista ei välttämättä tiedä, että julkisissa tiloissa ei ole Suomessa saatavilla yhtään Auracast-äänensiirtojärjestelmää, vaikka pienlaitteiden osalta bluetooth-toiminnot ovat kehittyneet. Bluetooth ja T- tai MT-asento kuulokojeessa eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan molemmat voivat olla kuulokojeessa samanaikaisesti.
Lähin tiedossamme oleva Auracast-kokeilu julkiseen tilaan on tehty Norjassa. Siellä Auracast-äänensiirtoa kokeiltiin teatterissa. Kokemukset toivat esiin Auracastin ominaisuuksia, mutta myös sen, että Auracastin käyttöliittymä kuulolaitteissa ei ole vielä valmis. Julkisessa tilassa olevaan äänentoistojärjestelmään voidaan yhdistää induktiosilmukan rinnalle kansainvälisen standardin täyttävä Auracast-lähetin, aikaisintaan kuitenkin vuoden 2027 jälkeen. Auracastin hankinnan takia tilassa jo olevaa induktiosilmukkajärjestelmää ei kannata kuitenkaan poistaa. Nämä molemmat äänensiirtojärjestelmät voivat toimia samassa tilassa, eivätkä ne millään tavoin häiritse toisiaan. Tällöin kuulokojeiden käyttäjät pystyvät valitsemaan itselleen sopivimman äänensiirtokuuntelun tavan kuulokojeidensa ominaisuudet huomioiden.
Valinnanmahdollisuuden pitää olla kuulovammaisella henkilöllä
Kuuloliitto korostaa malttia kuulokoje- ja istuteteknologian sekä uuden äänensiirtoteknologian käyttöönotossa. On tärkeää, ettei uuden teknologian kehittäminen synnytä uudelleen kuuloesteellisyyttä. Näin on jo valitettavasti osittain tapahtunut, kun kuulokojeiden käyttäjillä ei ole enää induktiokelaa kojeissaan. Jos henkilön kuulokojeet toimivat vain bluetoothilla (tai tulevaisuudessa Auracast-vastaanottimella), ei hän voi hyödyntää julkisten tilojen äänensiirtojärjestelmiä vielä useisiin vuosiin tai jopa yli kymmeneen vuoteen. Tällöin henkilö jää vain kuulokojeidensa varaan isoissa tiloissa. Moni Kuuloliittoon yhteyttä ottanut on ollut pettynyt huomatessaan, ettei ole voinutkaan enää käyttää induktiosilmukkajärjestelmää uusilla kuulokojeillaan.
Esitämme vetoomuksen kuulokojeiden ja istutteiden valmistajille, että he pitäisivät kuulokojeissa ja istutteissa induktiokelat (T- ja MT-asento) niin kauan, että Auracast-äänensiirtojärjestelmä on kansainvälisesti standardisoitu ja järjestelmä on otettu yhtä laaja-alaisesti käyttöön kuin induktiosilmukka tällä hetkellä on. Tilojen omistajilta toivomme yhtä lailla malttia ja ymmärrystä erilaisista äänensiirtoon liittyvistä tarpeista. Kuulovammoja ja henkilökohtaisia kuulon apuvälineitä on useita erilaisia. Sen tähden tilan äänensiirtoratkaisut tulisi toteuttaa niin, että mahdollisimman moni kuulovammainen kykenee käyttämään tilan kuuloesteettömyysominaisuuksia. Viime kädessä valinnan tulisi olla kuulovammaisella henkilöllä. Toisin sanoen hänen tulee saada itse päättää, millä äänensiirrolla hän missäkin tilassa parhaiten kuulee.