Blogit

Arki äänien ympäröimänä

kuvassa puhelin laitetaan äänettömälle, vasemmalla teksti sinisellä pohjalla hallitse keskeytyksiä vahvista keskittymistä

Ensimmäinen aistimus herätessäsi on useasti puhelimen herätyksen ääni. Saatat aamutoimien aikana katsella uusia somejulkaisuja, kuunnella podcasteja tai televisiosta kuuluvaa aamu-tv:tä. Työmatkoilla kuuntelet äänikirjaa, välillä äänenvoimakkuutta lisäten, jotta liikenteen pauhu ja muiden matkustajien äänet katoavat. Päivät kuluvat Teams -kokouksissa, luokkahuoneissa, avokonttoreissa. Lounasravintolan äänimaailmaa täyttyy puheen sorinasta ja astioiden kilinästä. Illalla vapaa-ajalla rentoudut lenkkipoluilla musiikkia kuunnellen, keikoilla tai teatterissa kulttuurista nauttien. Nukkumaan mennessä laskeudut uneen äänirentoutuksen rauhoittamana.

Edellä kerrotusta arkipäivän katsauksesta huomaat, että elämämme on täynnä ääniä heräämisestämme aina nukahtamiseen saakka. Kuuloaistimme on aktiivinen koko ajan. Kuulo on ainoa aistimme, jota emme voi itse laittaa pois päältä. Kuulojärjestelmämme vie ääniärsykkeitä aivoihimme käsiteltäväksi myös tiedostamattamme. Mitä enemmän näitä ärsykkeitä ympäristössämme on, sitä suuremmalle kuormitukselle aivomme joutuvat. Ympärillämme olevien äänien voimakkuus ja kesto voivat altistaa vastaavasti kuulomme erilaisille vaurioille.

Melulla ja hälinällä on suuri vaikutus keskittymiseen, tiedonkäsittelyyn, äänenkäyttöön, verenpaineeseen ja uneen, mutta myös mielen hyvinvointiin. Jatkuvat merkkiäänet, viestin kilahdukset tai ilmoitukset somesta keskeyttävät useasti päivässä tarkkaavaisuutemme ja pakottavat suuntaamaan keskittymisemme toisaalle. Joudumme aloittamaan työmme ja toimemme uudelleen aina uudelleen.  Tähän kuluu myös yllättävän paljon aikaa joutuessamme palamaan ajatukseen ja tehtävään ennen keskeytystä.

Äänien määrään ja voimakkuuteen on hyvä kiinnittää huomiota kaikissa arjen ympäristöissä. On tärkeää vähentää arkeen kuuluvaa melua ja hälinää sekä suojata kuuloa niin työssä kuin myös vapaa-ajalla, kuten esimerkiksi festareilla ja keikoilla. Meidän on myös opeteltava nauttimaan hiljaisuudesta ja annettava äänijärjestelmämme sekä tiedonkäsittelymme levätä. Tyhjään tuijottaminen on taitolaji, jota kannattaa harjoittaa.

Voit helpolla tavalla arvioida omaa arkeasi kuuloterveyden näkökulmasta pelaamalla Kuuloliiton verkkosivuilta löytyvää Kuulobingoa.

Päivän pähkinässä pääset jakamaan vinkkejäsi keskeytysten hallintaan, löydät kortin täältä.

Teksti: Tiina Hattunen