Blogit

Meidän yhdistyksemme – Oulun Seudun Kuulo ry

Meidän yhdistyksemme.

Kuuloliiton yhdistykset tekevät työtä kuuloystävällisen yhteiskunnan eteen. Kuulovammaiset löytävät paikallisyhdistyksiltä sekä neuvoja, vertaistukea, yhteisöllisyyttä että toimintaa. Blogisarjassamme esittelemme paikallisyhdistysten toimintaa ympäri Suomea.

Oulun Seudun Kuulo: Pitkä historia ja vahva tulevaisuus

Oulun Seudun Kuulo perustettiin vuonna 1951, ja siitä lähtien yhdistys on tarjonnut vapaaehtoistoimintaa kuulovammaisten hyväksi laajalla toiminta-alueellaan, johon kuuluvat Oulun lisäksi Kempele, Ii, Hailuoto, Muhos, Lumijoki, Liminka ja Tyrnävä.

Yhdistyksen historiikista käy ilmi, että jo alusta asti korostettiin paikallisyhdistyksen tärkeyttä alueellisena edunvalvojana sekä mahdollisuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden kuulovammaisten kanssa.

”1950-luvun alkupuolella kuulokojeet olivat äärimmäisen harvinaisia, mikä korosti vertaistuen tarvetta. Yhdistyksen perustamisen aikoihin Suomen huonokuuloisten huoltoliitto, nykyinen Kuuloliitto ry, oli toiminut maassamme hiukan yli 20 vuotta, ja paikallisyhdistyksiä oli noin 10.”

Yhdistyksen ensimmäiset vuodet olivat aktiivista pioneeriaikaa, jolloin painopisteinä olivat edunvalvonta ja kuulonkuntoutus. Huulioluku-kursseja, tuolloin näkö- ja kuulokurssiksi kutsuttuja, järjestettiin useita, ja myös kuulonkuntoutuksen aloittamiseksi tehtiin ensiaskelia. Pohjois-Suomessa asuville huonokuuloisille tarjottiin myös kuulolaitteiden sovitus- ja myyntineuvontaa.

Tietoisuus kuuloasioista on kasvanut merkittävästi yhdistyksen alkuvuosista. Nykyään kuulokojetekniikka on kehittynyt huomattavasti, ja erilaisia apuvälineitä on saatavilla. Yhdistyksen tehtävänä on edelleen valvoa kuulovammaisten etuja ja oikeuksia sekä rohkaista heitä omatoimisuuteen. Tarjoamme vertaistukea, virkistystä, ohjausta ja neuvontaa kaikissa kuulovammaisuuteen liittyvissä asioissa. Jäsenmäärämme on kasvanut viime vuosina mukavasti, ja tällä hetkellä yhdistyksessämme on lähes 300 jäsentä.

Tietoa, vertaistukea ja monipuolista ohjelmaa 

Kuuloiltoja järjestetään pääsääntöisesti kuukauden ensimmäisenä tiistaina kaupungin yhteisötalo Aleksinkulmassa. Tulevan kauden aikana tilojen peruskorjauksen vuoksi etsimme uusia kokoontumistiloja. Illoissa tarjotaan monipuolista ohjelmaa, kuten luentoja, esittelyjä ja virkistystä. Syksyllä esiteltiin muun muassa Viittoen Oy ja SeniorKunnon palveluita ja pidettiin Kuulokojekoulu, jossa saatiin erinomaista käytännön tietoa ja kannustusta kojeiden käyttämiseen. Yhdistys osallistui myös syksyllä Ouluhallissa järjestettyihin Seniorimessuihin yhteistyössä Kuuloliiton kanssa. Perinteinen joulujuhla järjestettiin yhteistyössä Oulun evankelis-luterilaisten seurakuntien kuulovammaistyön ja Oulun Seudun Meniere-yhdistyksen kanssa.

Kevään tinnitusluentoon osallistui yli 70 kiinnostunutta kuulijaa, ja vuosittainen vertaistuki/lauluilta keräsi yhteen musiikin ystäviä. Toukokuussa järjestettiin kevätkauden päätteeksi retki Haaparantaan ja Seskarön saaristoon. Kaikki kuulovammaiset, heidän läheisensä ja kaikki kuuloasioista kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuksiimme ja tapahtumiimme.

Kuvia Oulun Seudun Kuulo ry:n tapahtumista.

Yläoikealla Seniorimessut 2023 Kuuloliiton ja Oulun Seudun Kuulon osasto. Vieraana Pirkko Mannola, esittelijöinä Tiina-Maija Leinonen ja Leena Olsbo-Rusanen. Alavasemmalla Kuulokojekoulun kouluttajana Kuuloliiton asiantuntija Tiina-Maija Leinonen. Alaoikealla Kuuloautotapahtuma Tyrnävän torilla. Kahvitauolla kuuloauton vapaaehtoinen Tapio Riekki, pj Aimo Lohilahti Oulun Seudun Kuulo ry:stä, kuuloauton vapaaehtoinen Hannu Seitsonen ja yhdistyksen vapaaehtoinen Seppo Perkiö.

Edunvalvontaa ja yhteistyötä

Yhdistyksemme jäsenet vaikuttavat hyvinvointialue Pohteen vammaisneuvostossa ja alueemme kuntien vanhus- ja vammaisneuvostoissa. Esteettömän kuulemisen (ESKU) edistämistä on pidetty esillä, erityisesti julkisten tilojen kuunteluolosuhteissa. Induktiosilmukkamittauksia tehdään tarvittaessa, ja yhdistyksen induktiosilmukkaa lainataan jäsenille maksutta ja muille vuokrataan pientä korvausta vastaan. Teemme tiivistä yhteistyötä Kuuloliiton, Oulun kuulopiirin, Oulun yliopistollisen sairaalan, seurakuntien, vammais- ja kansanterveysjärjestöjen sekä muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Ajoissa tutkimuksiin ja kuulokojeet käyttöön 

Yhdistys osallistuu aktiivisesti Kuuloliiton Kuuloautokiertueille tarjoamalla nopeaa ja matalan kynnyksen kuulotestejä alueemme asukkaille. Vuonna 2023 tapahtumat järjestettiin Tyrnävällä ja Kempeleessä, ja tänä vuonna Kuuloauto pysähtyy Iin keskustassa. Järjestämme myös maksutonta kuulolähipalvelua, jossa annetaan opastusta kuulokojeen ja apuvälineiden käytössä, huollossa ja muihin kuulonhuollon palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Tarjoamme palveluitamme useissa toimipisteissä Oulussa sekä Muhoksen päiväkeskuksessa seitsemän koulutetun vapaaehtoisen voimin. Tarvittaessa teemme myös kotikäyntejä ja annamme neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla.

Tule mukaan ja vaikuta!

Tavoitteenamme on laajentaa toimintaa myös lähikuntiin ja sen vuoksi haemmekin uusia innokkaita toimijoita joukkoomme! Yhdistyksen nettisivuilta löydät aina ajankohtaisimmat tiedot toiminnastamme ja tilaisuuksistamme. Ilmoitamme toiminnastamme myös paikallislehtien seuratoimintapalstoilla Facebookissa ja useilla muilla nettisivuilla.

Uudet jäsenet saavat tervetulokirjeen ja lisätietoa toiminnastamme. Tule mukaan idearoimaan ja viettämään mukavaa aikaa yhdessä kanssamme! Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen yhdistys(at)oulunseudunkuulo.net tai soittaa numeroon 040 3100 558.

Teksti: Oulun Seudun Kuulo ry