Blogit

Meidän yhdistyksemme – Porvoon Seudun Kuulo ry

Kuuloliiton yhdistykset tekevät työtä kuuloystävällisen yhteiskunnan puolesta. Kuulovammaiset löytävät paikallisyhdistyksiltä sekä neuvoja, vertaistukea, yhteisöllisyyttä että toimintaa. Uudessa artikkelisarjassamme esittelemme paikallisyhdistystemme toimintaa ympäri Suomea.  

Porvoon Seudun Kuulo ry valmistautuu juhlimaan 70. toimintavuottaan tammikuussa 2025. Vaikka yhdistys on tunnettu toimintansa aikana usealla eri nimellä, se on palvellut Porvoon, Loviisan ja Askolan kuulovammaisia yhtenäisesti vuodesta 1955 eteenpäin.

Jäseniä meillä on reilut 300 henkilöä, joista suuri osa käyttää säännöllisesti järjestettävää kuulolähipalvelua ja osallistuu vertaistukitoimintaan. Sitä järjestämme pääasiassa elokuusta kesäkuuhun. 

Kuvissa mukana: Ylävasen Kuuloseulassa Pekka Kesälä. Yläoikea Aamukahvilla Pekka Kesälä, Liisa Okko, Pirjo Paronen, Terhi Kakkonen ja Kyösti Jääskeläinen. Alavasen Jäsenmetsästystä Leena Ongley, Sinikka Manner ja Jaakko Kojo. Alaoikea Kuule ja muista Kyösti Jääskeläinen, Ethel Penttinen ja Pekka Kesälä.

Aloitimme kaksi vuotta sitten paikallisen kuuloseulatoiminnan, johon on osallistunut yli 150 henkilöä. Jatkamme läheistä yhteistyötä paikallisen Muistiyhdistyksen kanssa, ja pyrimme testaamaan kaikki paikalliset muistikerholaiset vähintään muutaman vuoden välein. Kuulokojekouluja uusille kojeen käyttäjille järjestimme viime syksynä neljä kertaa. Perustuen osallistujilta saatuun rohkaisevaan palautteeseen, järjestämme tapaamisia edelleenkin kuukausittain matalan kynnyksen vertaistukena.  

Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää yhteistyötä paikallisten muistisairaita ja heidän lähiomaisiansa palvelevien viranomaisten ja kolmannen sektorin palvelijoiden kanssa. Täten kaikki ensimmäisessä muistitestissä käyvät saavat myös todetun tarpeen mukaista neuvontaa terveydenhoidollisesta kuulonkuntoutuksesta. Tuoreet tutkimukset ovat paljastaneet kuulonhuollon keskeisen aseman muistisairauksien sekä ennaltaehkäisevässä että jatkohoidossa.  

Yhdistyksemme on onnistunut tehokkaasti yhdistämään kokemus- ja koulutuspohjaisen tiedon kuulovammoista, niiden vaikutuksesta päivittäiseen elämään ja kuulonkuntoutuspalvelujen tarjoamista kuulon apuvälineistä. Audionomi on osallistunut yhdistyksen kuulolähipalveluun säännöllisesti jo parikymmentä vuotta. 

Toivotamme kaikki tervetulleiksi mukaan toimintaamme! Meille voi soittaa (puh: 040 550 4227) tai laittaa viestiä (porvooonseudunkuulo@gmail.com) ja kysyä lisää! 

Teksti: Porvoon Seudun Kuulo ry